Is de cookiemelding verplicht op mijn website?

Inmiddels zijn internetgebruikers er wel aan gewend; de cookiemelding. Een melding die je vaak ziet wanneer je voor het eerst op een website komt. Maar het is je vast al opgevallen dat lang niet alle websites zo’n cookiemelding hebben. Wat cookies precies zijn? En wanneer je wel een cookiemelding op je website moet hebben en wanneer niet? Dat leg ik in dit artikel uit.

Cookiemelding

Wat zijn cookies?
Wanneer een website gebruikmaakt van cookies moet de gebruiker hier over het algemeen toestemming voor geven. Cookies zijn kleine tekstbestanden die een website na een bezoek op jouw computer, mobiele telefoon of tablet plaatst. Deze cookies houden bijvoorbeeld het aantal website bezoeken en/of gegevens met betrekking tot jouw surfgedrag bij.

Wel of geen toestemming nodig?
Niet voor alle cookies is toestemming nodig. Voor cookies die geen of weinig inbreuk op de privacy maken bijvoorbeeld niet. Dit zijn over het algemeen cookies die een website beter laten werken. Denk aan;

Analytische cookies
Deze cookies worden op websites gebruikt om onder andere bezoekersstatistieken in te kunnen zien. Met behulp van deze cookies kan men beter inzicht krijgen in het functioneren van een website om de website op basis hiervan te kunnen verbeteren. Analytische cookies hebben dan ook nauwelijks gevolgen voor de privacy van de gebruiker.

Functionele cookies
Functionele cookies zijn in tegenstelling tot analytische cookies nodig om een dienst of webshop beter te laten functioneren. Dit zijn bijvoorbeeld bestanden die worden opgeslagen om een website sneller te laten werken of om te onthouden welke artikelen in een winkelwagen zijn geplaatst maar nog niet zijn besteld.

Cookiemelding analytics

Voor cookies die worden gebruikt om privacy gevoelige informatie als surfgedrag bij te houden moet wel toestemming worden gevraagd. Denk aan;

Tracking cookies
Deze cookies maken ‘inbreuk’ op de privacy van de gebruiker. Tracking cookies houden individueel surfgedrag bij en stellen op basis hiervan profielen op. Deze profielen kunnen vervolgens worden gebruikt om advertenties zo gericht en dus zo persoonlijk mogelijk te maken.

Persoonsgegevens
Ook is het mogelijk dat er cookies op websites worden geplaatst die persoonsgegevens verwerken. Een voorbeeld van een partij die dit soort cookies gebruikt is de bank. Wordt er gebruik gemaakt van dit soort cookies, dan is eveneens de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing.

Style Creations

Maakt jouw website gebruik van cookies? Zo ja, welke en is de cookiemelding verplicht op jouw website?

Neem contact op Cookies Cookiemelding

Blijf op de hoogte; volg Style Creations op Facebook en/of LinkedIn.

2018-12-07T13:19:30+02:00april 28th, 2018|Online Communicatie, Webdesign|0 Reacties

Geef een reactie