Beeldmateriaal vinden op internet is en blijft lastig. Je moet enorm opletten welke rechten er op de foto zitten. Kun je de foto die je graag wil gratis downloaden en gebruiken, moet er een vermelding van de fotograaf bij of zijn er kosten aan verbonden. Let je hier niet op dan is de kans groot dat je op den duur een onwijs hoge boete op de mat hebt. En dat wil je natuurlijk niet! De oplossing? Eigen beeldmateriaal of gratis stockfoto’s!

Gratis Stockfoto's

Gratis stockfoto’s

Op verschillende websites kun je terecht voor gratis stockfoto’s. Foto’s die rechten vrij zijn en die jij dus zo mag downloaden en gebruiken op jouw website, drukwerk en/of social media. Om jou het zoeken te besparen deel ik vandaag een vijftal websites waar je eenvoudig mooie, gratis stockfoto’s kunt downloaden!

1. Freeimages.com
Freeimages is een website die bestaat sinds 2001. Het idee erachter? Een website waarop creatieveling hun foto’s ter inspiratie en voor werk op kunnen delen en uitwisselen.

Inmiddels is het aantal mensen dat gebruik maakt van deze website enorm. Het gevolg? Je vindt er meer dan 400.000 prachtige foto’s die je zo mag downloaden en gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een gratis account!

Let wel op: wanneer je een zoekterm invoert en het scherm met de resultaten voor je ziet werkt het als volgt. Bovenaan staat een kader met daarin foto’s afkomstig van iStock. Voor deze foto’s moet je WEL betalen. De foto’s eronder zijn van Freeimages. Deze zijn gratis te downloaden. Klik erop, druk op de groene download button, kies het gewenste formaat en de afbeelding wordt gedownload.

Gratis Stockfoto's

2. Dreamsteam
Dreamsteam is een van de bekendere websites voor stockfoto’s. De website bestaat sinds 2000 en biedt zowel mooie betaalde als onbetaalde stockfoto’s. Hoeveel foto’s je er op dit moment vindt durf ik niet te zeggen. In december 2007 telde de website al 2.000.000 foto’s.

Omdat Dreamsteam zowel betaalde als onbetaalde stockfoto’s biedt is het handig om te weten waar je moet zijn voor de gratis stockfoto’s. Ben je op de website van Dreamsteam dan vind je bovenaan in het menu de optie ‘Free Photos’. Klik daarop en je kunt beginnen met zoeken naar het perfecte plaatje.

3. PicJumbo
PicJumbo is eveneens zo’n website met onbetaalde stockfoto’s. De website is in 2003 opgericht door designer en fotograaf Viktor Hanacek.

Wat deze website anders maakt dan de andere? Naast losse foto’s is het mogelijk pakketten met foto’s uit dezelfde serie te downloaden. Download je één losse foto, dan hoef je hier niet voor te betalen.

Wil je het complete pakket, inclusief verschillende foto’s die niet los verkrijgbaar zijn? Dan zijn er pas (betaalbare) kosten aan verbonden. Het handige hiervan is dat je eerst kunt proberen of een bepaalde stijl foto’s past bij jouw bedrijf voordat je hoeft te betalen.

4. Pixabay
Gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit. Met meer dan 1,2 miljoen afbeeldingen en video’s is Pixabay zeker de moeite waard. Naast foto’s kun je er terecht voor illustraties, vectoren en video’s. En ja, deze zijn allemaal gratis.

De website maakt het mogelijk eenvoudig te zoeken naar afbeeldingen die passen bij een bepaald onderwerp. Klik je vervolgens een van de foto’s aan, dan worden er vier gerelateerde afbeeldingen weergegeven en kun je de tags zien die aan de foto verbonden zijn. Interessant want wellicht staat hier een zoekwoord in die past bij de foto waar jij naar opzoek bent.

Wel kan het zo nu en dan voorkomen dat de naam van de fotograaf erbij moet worden vermeld. Is dit het geval dan staat dit duidelijk aangegeven op de pagina van de foto zelf in het kader boven de download button. Boven de download button wordt namelijk vermeld welke rechten de foto heeft. Over het algemeen zijn de foto’s beschermd met de Creative Commons Zero (CC0) License. Niet iets om van te schrikken. Deze license houdt namelijk het volgende in:

  • Foto’s zijn gratis te gebruiken voor persoonlijke en commerciële doeleinden;
  • De foto’s mogen worden gewijzigd, gekopieerd en gedistribueerd;
  • Foto’s mogen worden gebruikt zonder toestemming te vragen en zonder een link naar de bron te plaatsen;
  • De foto’s mogen NIET worden gebruik voor negatieve doeleinden.

Gratis Stockfoto's

5. Pexels
Met meer dan 40.000 gratis stockfoto’s hoort ook Pexels thuis in dit rijtje. Maandelijks worden er gemiddeld 3.000 nieuwe foto’s van hoge kwaliteit toegevoegd aan de site. Deze 3.000 foto’s zijn onder andere afkomstig van gebruikers zelf die foto’s verzamelen van andere gratis foto websites en deze uploaden op Pexels.

Een echte aanrader op deze website is de ‘discover’ pagina. Deze pagina is opgedeeld in verschillende categorieën waardoor je wellicht bij foto’s uitkomt die je in eerste instantie niet had verwacht.

Net als Pixabay maakt Pexels gebruik van de Creative Commons Zero (CC0) License op haar foto’s.

Style Creations

Hoe kom jij aan goed beeldmateriaal voor jouw website en marketingmaterialen? Maak jij wel eens gebruik van gratis stockfoto’s? Deel jouw favoriete (gratis) stockfoto website in de comments hieronder!

Neem contact op Beeldmateriaal